maanantai 28. tammikuuta 2013

Villasukat varpaista varteen

Paljon on Facebookin Neulonta ryhmässä ollut ihania kuvia varpaista aloitetuista sukista ja pitihän sitä toki itsekin moisia ihmetyksiä kokeilla. Kun sain pojan villatakin valmiiksi kaivoin lankakätöistäni Novitan Nalle lankaa ja nro 3 sukkapuikot. Ohjeen löysin Novitan Sukkalehdestä.
Malli: Novita Sukkalehti, malli e (pitsisukat)
Suunnittelija: Riitta Karppinen
Lanka: Novita Nalle luonnonvalkoinen (100g)
(ohjeessa Nalle Aloevera luonnonvalkoinen)
Puikot: sukkapuikot nro 3
Koko: 39/40
(ohjeen mukaan koko 30-38)

Alkuperäisessä ohjeessa sukka aloitetaan 8-10 ketjusilmukalla (virkkuukoukulla). Itse hetken ohjetta pähkäiltyäni päädyin luomaan 10 silmukkaa kaksinkertaisella langalla ja siitä siirtämään silmukat neljälle puikolle, 5 jokaiselle. Hieman oli ahdasta aloittaa kärjen lisäyksiä, mutta hyvin se lähti sujumaan hetken temmellyksen jälkeen. Alussa siis lisättiin ohjeen mukaan I ja III puikon ensimmäisten silmukoiden molemmin puolin langankierrolla silmukoita joka toinen kerros niin kauan kunnes työssä on 60 silmukkaa. Tämän jälkeen neulottiin kerros oikeaa ja aloitettiin ruutupiirroksen mukainen pitsineule I ja II puikoilla, jonka mallikerta oli 5 silmukkaa ja 9 kerrosta. Puikoilla III ja IV kudottiin sileää.

Hieman ihmettelin, kun silmukoita lisäilin, että sukka näytti menevän kieroon ja pitsineuleen aloituksen jälkeen ei mielestäni pitsi tullut keskelle jalkapöytää vaan näytti kiertyvän jalkapöydän sivulle. Siispä päädyin purkamaan ensimmäiset pitsikerrokset, järjestin silmukat puikoille niin, että jokaisella puikolla oli 15 silmukkaa, jalkapöydän silmukat sijoittuivat puikoilla I ja II ja jalkapohjan silmukat puikoille III ja IV. Ohjeessa tätä silmukoiden tasailua ei mainittu, joten entiedä olisiko tuota pitänyt lainkaan tehdä, tein kuitenkin.


Kantapääksi tehtiin tiimalasikantapää lyhennetyin ja pidennetyin kerroksin. Ohjeen mukaan en kantapäätä osannut aloittaa, joten hain kuvalliset ohjeet Ullaneuleen sivuilta ja sainkin tehtyä kantapään ensimmäiseen sukkaan hieman onnahdellen. Toisen sukan kohdalla kantapää tulikin tehtyä sujauksessa. Ainoa vika tässä kyseisessä kantapäässä näissä sukissa oli se, että siitä tuli mielestäni liian pitkä, koska en kokeillut sukkaa tässä vaiheessa jalkaan lainkaan. Ehkäpä sovittaminen ja muutaman silmukan kutominen yhteen olisi tehnyt kantapäästä sopivamman, nyt se on kovin löysä ja jää töröttämään ikävästi kantapään taakse.Kaiken kaikkiaan sukat oli miellyttävä kutoa, pitsineuleen kaavan oppi nopeasti ulkoa ja sukat valmistuivat nopeasti. Aloitin perjantaina ja sain nämä eilen illalla tehtyä loppuun. Olisivat varmasti valmistuneet jo aiemmin, mutta koulutehtävien kanssa vietetty päivä häiritsi pahasti tätä harrastusta.

Ehkäpä kuitenkin teen toistekin sukat varpaista varteen, ei se niin vaikeaa ollutkaan, kuin mitä aluksi luulin.

3 kommenttia:

 1. Hienot! Et sitten tehnyt mitään tylsiä perussukkia ekaksi, vaan heti tuollaisen kauniin pitsineuleen. Mulla on vielä opettelematta tämä taito, mutta kunhan saan villatakin tehtyä ja tilatut puikot tulee postissa kotiin, niin aloitan :)

  VastaaPoista
 2. Tuo oli ohje, jonka löysin, niin piti tehdä sitten sen mukaan, kun en jaksanut ruveta miettimään mitään omasta päästä :)

  VastaaPoista
 3. Varpaista varteen on mainio tapa vallankin jos epäilee langan riittävyyttä.
  Ja etenkin jos tekee magic loop-tekniikalla molemmat sukat samanaikaisesti. Silloin voi käyttää langat tosi tarkasti ja jämälänkasukatkin tulee helpolla samanlaiset (jos siis tahtoo samanlaiset raidat).

  Kauniit on sukat!

  VastaaPoista