maanantai 30. joulukuuta 2013

Sukkaa, pipoa ja polvien lämmitintä


Lanka: Novita Isoveli neonvihreä/keltainen
Puikot: nro 5 sukkapuikot
Malli: Novitan vanhasta Isoveli vyötteestä
(löytyy myös jostakin vanhasta Novitan lehdestä)

Kuvassa olevat pipot tein omille pojille joululahjaksi. Yhteensä näitä ihania hiippapipoja tein joululahjoiksi 16 kappaletta. Näitä on nopea tehdä ja nämä ovat oikeasti hauskoja lasten päässä. Tai ainakin omasta mielestäni ovat :) Olen monesti miettinyt, että josko tekisi itsellekin tällaisen. Taisinpa tehdä itseasiassa näitä 17 kappaletta, yhden annoin poikien koulun keittäjälle joululahjaksi.

 Lanka: Novita Isoveli
Puikot: nro 5 sukkapuikot
Malli: jossakin neitssä näin tällaista pintaa pipossa ja siitä otin idean
pipon koko / silmukkamäärä omasta päästä

Näitä pipoja eri värisinä tein yhteenstä 8 kappaletta. Kuvan pipo on äidilleni, joka tilasi itselleen lumenluonti pipon. Nämäkin olivat sellaisia helppoja ja nopeatekoisia, joita pystyi tekemään televisiota katsellessa tai auton kyydissä istuessa. Toivottavasti ovat myös vastaanottajista mukavia pitää ja kauniita katsella.

Muutaman pipon, joihin kokeilin erilaisia palmikkokuvioita tein myös, harmikseni unohdin ottaa niistä valokuvia (alemmassa postauksessa taitaa olla kahdesta sellaisesta kuvat) ennen kuin laitoin ne lahjapaketteihin. Lisäksi tein vielä muutaman pipon joissa käytin eri levyisiä joustinneuleita pintana. Näistäkään yllättäen en muistanut joulukiireiden keskellä ottaa kuvaa. Mutta laskujen mukaan pipoja tuli tehtyä siis yhteensä 32 kappaletta Isoveli langasta.

Lanka: Schachenmayr Lumio
Puikot: nro 10 sukkapuikot
Malli: 2o 2n joustinneuletta koko matkalta

Nämä pipot tein myös omille pojilleni joululahjaksi. Valitettavasti puhelimeni kamerassa ei ole salamaa, joten heijastin lanka, joka tuolla langan joukossa kulkee, ei näy tässä kuvassa. Lanka on paksua ja joutuisaa kutoa, kunhan ensin pääsee alkuun. En pahemmin pidä suurilla puikoilla kutomisesta, nro 5 puikot alkaa tuntua käsissä pidemmän päälle pahoilta, mutta onneksi nämä pipot tuli tehtyä kahdessa tunnissa. Vihreän pipon tupsun tein Lumio langasta Novitan tupsukiekolla, joka on halkaisijaltaan noin 7-8 cm. Lanka on erittäin liukasta ja tuon tupsun tekeminen oli kyllä hermoja raastavaa, tai oikeammin sen kiinnittäminen. Kera riitti erittäin hyvin yhteen pipoon ja lankaa jäi vielä runsasati jäljellekin.

Puikot: nro 3,4 KnitPro pyöröt, 80 cm kaapeli
Malli: oma
tehty Magic loop tekniikalla, molemmat yhtä aikaa

Kävimme joulukuun puolessa välissä poikien kanssa katsomassa Joutsenlampi baletin Kuusankoskella Studio 123 elokuvateatterissa ja poikkesimme samalla paikallisessa lankakaupassa, Käsityö ja ompelutarvike Ansussa. Tarkoituksenani oli ostaa vai nro 15 puikot, mutta koska aikaa ennen esitystä oli riittävästi, katselimme myös hieman lankoja. Silmiin sattui Kipuapu lankaa ja ostin sitä 170g vyyhdin (lankaa oli lopulta noin 138g).

Selailin netistä erilaisia ohjeita polvenlämmittimiin, mutta en oikein löytänyt mieleistäni ohjetta. Päätin sitten tehdä vain työn edetessä ja soveltaa tarvittaessa. Aloitin luomalla 110 silmukkaa ja neuloin 2o 2n joustinta jonkin matkaa. Polven muotoilin lyhennetyin ja pidennetyin kerroksin pyöreäksi ja samalla kavensin silmukoita työn edetessä. Säären ja pohkeen jatkoin 2o 2n joustinta. Takaa lämmittimet ovat kokonaan 2o 2n joustinta.

Tarkoituksenani oli tehdä mallista ennemmin hieman liian iso, kuin liian pieni ja kiristävä ja äiti sanoikin, että aikoo laittaa niihin ohutta kuminauhaa, jotta saa ne pysymään paremmin paikoillaan. En ole vielä käyttökokemuksia kysynyt, mutta huomenna ajattelin kysyä, kun äiti saapuu meille Uutta Vuotta vastaan ottamaan.


Lanka: Gjestal Janne
Puikot: nro 3,5 KnitPro pyörät, 80 cm kaapeli
Malli: TiiQ Quintessence II
Koko: noin 34

Ostin Facebookin Lankahamsterit sivustolta Janne lankaa 3 kerää ajatuksella, että teen niistä ennen joulua toiselle pojista sukat lahjaksi. Pipoprojetkin paisuessa jäi sukkien teko kokonaan, mutta tänään sain nämä lauantaina aloitetut sukat valmiiksi. Hieman piti soveltaa, koska ohje on miesten kokoa ja sukat piti kuitenkin tehdä lapsen jalkaan. Sukat tein Magic loop tekniikalla varresta alkaen ja loin 24 silmukkaa / puikko, mikä oli 3 silmukkaa vähemmän kuin alkuperäisessä ohjeessa. Jätin siis kaaviosta 3 viimeistä silmukkaa huomiotta. Ja omaa huolimattomuuttani en lukenut ohjetta loppuun, vaan ihmettelin loppuun asti miksi ohjeissa on neljä eri kaaviota, kun kuitenkin kehoitetaan käyttämään vain kahta ensimmäistä. No selvisihän se kahden viimeisenkin kaavion mysteeri, niillä olisi pitänyt kutoa toinen sukka peilikuvaksi. Minun tekemät ovat siis samoilla kaavoilla tehdyt, mutta eipähän tuo käyttöä varmaankaan haittaa.

Lankana Janne oli uusi tuttavuus ja se tuntui liukkaalta kutoa. Harmillisesti kerissä oli kaikissa solmut ja vaikka ne oli tehty taidokkaasti, olivat solmut langan paksuudesta johtuen aika näkyvät, kun osuivat keskelle vartta. Lisäksi lanka tuntui ja näytti kovin karvaiselta, mutta tuskin sekään käyttöä haittaa. Itse en kovin paljoa langan väristä pidä, mutta lapselle varmasti mieluisan kirjavat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti