torstai 3. tammikuuta 2013

Tuubikauluri

Lähdin keskiviikkona töistä ja päätin poiketa Novitan tehtaanmyymälässä Korian ABC-liikennemyymälän yhteydessä ja ajattelin katsastaa hieman lankaa esikoiden villatakkia varten. Löysin kyseistäkin lankaa, mutta toki myös muutakin. Eihän siellä myymälässä voi käydä vain yhtä lankaa ostamassa, vaan pitää hypistellä kaikkea ihanaa ja miettiä, mitä niistä voisi tehdä.

Yleensä en juuri kirjavia lankoja katsele, koska en hahmota niistä tulevaa pintaa ilman mallikappaletta. Nyt myymälässä oli useammastakin kirjavasta langasta tehtyjä mallikappaleita, joten kirjavatkin langat tuntuivat houkuttelevemmilta.

Ohje: Novita syksy 2012, malli 65
Suunnittelija: Lea Petäjä
Lanka: Novita Kelo pinkki-keltainen-mustavalkoinen
Langan menekki: noin 200g
Puikot: tavalliset ja pyöröt, nro 10

Tuubikauluri taitaa olla menneen syksyn suosikkineule, joten mallikappaleen nähtyäni päätin kokeilla sitä myös itsekin. Loin ohjeen mukaan 83 silmukkaa, mutta ohjeesta poiketen tavallisille 10 puikoille ja kudoin niillä tasona joustinneuletta 10 cm, jonka jälkeen siirsin työn pyöröille, kavensin ohjeen mukaan ensimmäisen ja viimeisen silmukan yhteen oikein kutoen ja jatkoin suljettuna 1o 1n joustinta. Ohjeessa mainittiin puikkojen kooksi 10, ehkä olisi kannattanut oma käsiala tuntien valita nro 8 puikot. Mutta jatkoin kuitenkin loppuun asti nro 10 puikoilla. Kudoin reilun 40 cm korkeaksi tuon kaulurin, jonka jälkeen päättelin sen joustinneuletta kutoen. Kappaleen "yhistymiskohdan" olisi varmasti voinut yhdistämisen jälkeen kutoa 1o1n, mutta kudoin kuitenkin siihen kohtaan 3 oikein, jotka jäivät yhdistämisestä (joustinneule aloitettiin 2o ja päätettiin 2o ja kaventamisen jälkeen kohtaan jäi 3 oikeaa silmukkaa, mutta silmääni tuo ei haittaa, vaikka se käännettynä näyttääkin leveältä nurjalta).

Tuubikaulurin aloitin eilen illalla televisiota katsoessani ja se valmistui tänään iltapäivällä. Yhteensä tunteja kului ehkä noin 6, sillä isoilla puikoilla kutominen ei sujunut ihan niin sujuvasti, kuin olisin voinut olettaa. Ehkäpä ne pienemmät puikot olisivat olleet tässä kohtaa jouhevammat. Tosin itselläni oli 80cm pitkät pyöröt ja ohjeessa suositeltiin 60cm pitkiä. Jouduin siis moneen kertaan vetämään silmukoita puikoille kutomisen jatkamiseksi.

Mutta ihanan lämmin ja paksu tuosta kaulurista tuli, joten varmasti se tulee käytöön, kunhan vain löydän sopivan takin, jonka kanssa sitä voi käyttää.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti