sunnuntai 17. elokuuta 2014

Perusvillasukat á la Leena

Savonlinnan reissultani ostamat langat pääsivät uusille Karbonz puikoille jo kuun alussa, mutta jostain syystä kovilla helteillä kutominen, vaikkakin tuulettimen kanssa, ei oikein houkutellut pidemmän päälle. Lopulta sain viimeisen sukan eilen valmiiksi.

Lanka: Viking Ville
Puikot: 3,5 KnitPro Karbonz
Malli: perusvillasukka omilla (ja vähän lainatuilla) mausteilla
Koko: 39/40 (vas), noin 35 (oik)

Koko 39/40
12 s / puikko
joustin 2o 2n
21 krs harmaa, 6 krs ruskea, 6 krs valkoinen,6 krs ruskea, 31 krs harmaa
kantapää: vahvistettu kantapää (nostettu silmukka lanka silmukan edessä, idea tähän saatu Facebookin Voihan villasukka tai Villasukat villitsee tai Neulonta ryhmästä)
vahvistettua jatkettu kiilakavennuste ajan jalkapohjassa, kiilakavennuksen välin silmukat neulottu nurin
nilkasta 31 krs harmaa, 6 krs ruskea, 6 krs valkoinen, 6 krs ruskea, harmaata jatkettu sukan kärkiosa
(sukka tehty pojan jalan mittojen mukaan)

Koko noin 35
11 s / puikko
joustin 2o 1n
15 krs harmaa, 5 krs valkoinen, 5 krs ruskea, 5 krs valkoinen, 25 krs harmaa
kantapää: vahvisettu kantapää, jatkettu joustinta, nurjapuoli päällepäin
kiilakavennusten välin silmukat neulottu nurin
nilkasta 25 krs harmaa, 5 krs valkoinen, 5 krs ruskea, 5 krs valkoinen, harmaalla jatkettu sukan kärkiosa
(sukka tehty pojan jalan mittojen mukaan)

Kuusi sai sukat koristeekseen näin syksyllä, jouluna sitten valot ja pallot.
Sukat heti käyttöön.

Muutama sananen puikoista ja langoista. Puikot oliva kevyet ja mukavat kutoa. Kärkiosan liitoskohta tuntui joissakin puikoissa hieman terävältä, mutta ei haitannut työn etenemistä. Viking Ville lankana on pehmeää ja liukasta, siitä kutominen oli miellyttävää ja työ eteni nopeasti. Kuitenkin muutamia asioita tuli esille, jotka hieman harmittivat, niistä kuvia alla:
Ensimmäisessä harmaassa kerässä oli valkoinen kiekurainen muovin pätkä, joka pisti sormeen kerästä ulos tullessaan. Tämä muovinpätkä oli tiukasti kiinni langassa, joten ilmeisesti se oli siihen langan valmistusvaiheessa tullut. Olisiko jotakin vahviketta, jonka kuuluisi kulkea langan sisällä?

Tällaisia mustia, mutta myös valkoisia "nöyhtiä" oli lankakerissä todella paljon. Eivähtän nuo työn ulkonäköön mitenkään vaikuttaneet, mutta niitä joutui nyppimään langasta pois ja ajan kanssa se alkoi hieman harmittamaan.

Tällaisia söherryksiä oli harmaassa kerässä kerän loppuvaiheessa useampia.

Ruskeasta kerästä löytyi vielä isompi söherrys, langat eivät olleet poikki vaan näytti siltä, että kehräysvaiheessa olisi kaksi päätä yhdistetty toisiinsa ja siitä olisi jäänyt nämä langan päät kerään. Lisäksi kohta oli huomattavasti paksumpi, kuin muutoin lanka kerässä.

Toista harmaata kerää aloittaessani, tarttui kerän sisältä kaksi langan päätä sormiini. Vedin molemmat langanpäät kerästä ulos ja toinen osoittautui tuossa vasemmalla näkyväksi langanpätkäksi. Tämähän ei sinänsä ole mikään harmin asia, sainpahan pienen pätkän valmiiksi leikattua lankaa, jolla sai sukan kärjen silmukoitua kiinni. Tuo taas harmittaa, että myös tässä toisessa harmaassa kerässä näyttäisi olevan näitä söherryksiä langassa (näkuu hieman huonosti tuossa vyötteen yläpuolella).

En ottanut näitä edellä mainittuja asioita esille siksi, että moittisin lankaa huonoksi. Nämä vain olivat havaintoja, joita langasta tein, kun siitä sukkia kudoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti