sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Lapasia

Facebookin Neulonta ryhmässä oli ihana kuva lapasista, joiden ohjeen tekijä oli löytänyt paikallisesta Siwasta. Ihan ensimmäisenä en Siwaa ja lankoja olisi osannut yhdistää ilman tätä vinkkiä. Toki meidänkin Siwassa on ollut lankoja myynnissä, joskus vuosia sitten, mutta ilman tuota kuvaa en olisi ymmärtänyt lähteä ohjeen perässä Siwaan. Sinne siis päädyin ja mukaan lähti 4 kerää Rose Mohairia sekä 3 kerää Puron Retroa ja useampikin ohje.

Ensimmäisenä päätin toteuttaa pitsineulelapaset. En ole lapasia kutonut joulun jälkeen ja omat lapaseni tuppaavat katoamaan jostain syystä (syynä se, että esikoisen käsi alkaa olla samaa kokoa kuin omani, joten lapaset päätyvät hänen hattu ja hanska koriinsa vaatekaapissa). Langoiksi valikoitui sattumanvaraisesti jämälankalaatikosta poimitut vajaat kerät, joita hypistelin jo Räsymatto tunikaa tehdessäni.
Ohje: Novita
Suunnittelija: Anni Paunila
Puikot: nro 3
Koko: naiset
lankoina käytin jämäkeriä

Lankoina tosiaan käytin jämäkeriä, joissa ei ollut vyötteitä enää lainkaan. Langat olivat kaikki eri paksuisia ja tajusin sen vasta, kun olin jo tehnyt ensimmäistä lapasta kolmannella värillä. En kuitenkaan jaksanut ruveta purkamaan, vaan jatkoin ja samalla päätin, että lapaset ovat oivat kevät lapaset ohuista langoista johtuen.

Varren aloitus oli mielenkiintoinen. Katsoin mallikuvaa ja mietin, miten ihmeessä tähän tulee tuollainen hauska nypyreuna, enkä tietenkään jaksanut lukea ohjetta kuin rivin kerrallaan. Vielä suurempi oli ihmetys, kun keskelle vartta aletteen tehdä kavennuksia ja lisäyksiä langankierroilla. Lopulta, kun ohjeessa käskettiin poimia apupuikolle aloituskerrokselta silmukoita, kääntää ne työn taakse ja kutoa ne yhteen etummaisten silmukoiden kanssa, tajusin kuinka nyppylät reunaan tulevat.

Pitsineulekuvio oli mielestäni ihanan yksinkertainen ja nopea tehdä. Näitä lapasia pystyi helposti tekemään televisiota katsellen ja työ edistyi nopeasti. Mieluisa työ ja mieluisa lopputulos. Ehkäpä teen toisetkin ja voisi kokeilla raitalankaa, jossa on paksut raidat, niin ei tarvitsisi päätellä monen montaa lankaa lapasten valmistuttua.

Myös esikoinen aloitti ennen hiihtolomaa lapasten teon. Koulussa tehtävät lapaset olivat johonkin hukkuneet ja jotain piti opettajalle tehdä näytille. Niinpä poika kaivoi lankalaatikoistani keltaista Novitan Huopanen lankaa ja aloitti Lovikka lapasten tekemisen. Ensimmäinen lapanen valmistui viikko sitten sunnuntaina ja toinen lapanen saatiin valmiiksi tänään. Tänään hän myös päätteli lapaset ja tehtiin varren koristelu. Huomenna sitten voi kouluun viedä näytille lapaset ja samalla etsiä ne kadonneet koulutyölapaset, jotka ilmeisesti kaipaavat hieman entrausta ennen kuin ne voidaan opettajalle esitellä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti