sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Äidille sukat

Sukkia en olekaan pitkään aikaan tehnyt, joten pitkäperjantaina kaivoin langat sekä puikot esiin ja tulostin ohjeen Dropsin sivuilta ja istahdin sohvalle katselemaan elokuvia.

Lanka: DROPS Lima (65% villa, 35% alpakka)
Puikot: nro 4
Ohjeet läpi luettuani olin varma, että en koskaan selviä näistä sukista voittajana. Ohjeessa neuvottiin aika ajoin laittamaan merkkilankoja sinne ja tänne ja menin sekaisin jo pelkästään niistä. Päätin kuitenkin ruveta tekemään ja ilman minkäänlaisia merkki- tai apulankoja.
Alun joustinneuletta kudottiin ohjeen ja kaavion mukaan 12 kerrosta ja sen jälkeen otettiin mukaan palmikkokaavio. En ole kovinkaan kokenut palmikoiden tekijä, mutta pidän niiden monimuotoisuudesta ja kauniista pinnasta. Ohjeen palmikkoa oli helppo ja nopea tehdä ja sen oppi melko nopeasti ulkoakin, mikä nopeutti kutomista. Sukan sivujen ja etupuolen pitkä, kärkikavennuksiin asti ulottuva joustinkaan ei aiheuttanut kyllästymistä, sillä se ei ollut perinteinen kaksi oikein kaksi nurin.


Lankana DROPSin Lima on nopeata kutoa paksuutensa ansiosta, en olisikaan jaksanut ruveta ohuella langalla ja puikoilla palmikkoa vääntämään. Palmikoissa käytin apuna palmikkopuikkoa, mikä mielestäni oli kätevä käyttää. Sukista tuli lämpimät ja paksut, ei mitkään saappaisiin tai kenkiin laitettavat, enkä usko kantapäänkään (pelkkää sileää) kestävän kovin rankkaa kulutusta. Näitä suunnittelinkin äidille unisukiksi särkeviä jalkoja lämmittämään.Palmikot katkaisevat mukavasti sukan varren takaata, eikä varren yläosa kiristä pohjetta. Ennen kantapäätä sukista kavennettiin jokaisella nurjien silmukoiden rivistöllä yksi silmukka, joten sukat kapenivat mukavasti nilkkaa kohden, eivätkä jääneet nilkkojen kohdalle pussiksi.

Aikaa näiden sukkien tekemiseen meni 5 elokuvan verran. Välissä tuli toki nukuttua, käytyä lenkillä, laatoitettua takkahuoneen lattia ja oltua isännän apuna puita kaatamassa.

2 kommenttia:

  1. Nuo sukat on kyllä omastakin mielestä aika ihanat. Ja lämpöiset oli äidin kommentti ensimmäisen yön jälkeen, mutta hyvä niin, ettei sitten säre jalkoja kylmän takia. Itsellekin voisi miettiä samanlaisia sukkia, mutta toisesta langasta. Tuo Lima on aika paksua ja itselleni varmasti liian lämmintä.

    VastaaPoista