tiistai 12. helmikuuta 2013

Villatakki

Aloitin tammikuun lopulla tämän villatakin ja sain sen tänään valmiiksi. Kirjan Ekotekoja neuloen ja virkaten löysin kirjastosta ja sitä siellä selaillessa jo huomasin tämän villatakin mallin ja siihen tykästyin. Kirjan toinen kirjoittaja Vickie Howell on tv-ohjelmasta Knitty Gritty, joka Suomessakin pyörii LIV-kanavalla aika-ajoin muistaakseni Neulekerho- nimellä. Jos joku muistaa paremmin, korjatkoot :)

Villatakin tekeminen oli riittävän aivotonta tasaista aina oikeaa, mukana kuitenkin muutama kiva "jippo", joita tehdessä ei tuntunut tylsältä puikotella aina oikeaa kerros toisensa jälkeen.

Ohje: Ekotekoja neuloen ja virkaten -kirja
Vickie Howell & Adrienne Armstrong
Lanka: Novita Hanko
Puikot: nro 6

Villatakki aloitettiin takakappaleesta, joka oli helmasta kaulukseen aina oikeaa, sivuilla kavennukset ja lisäykset muotoilivat kappaletta vyötäröltä mukavasti. Muutoin takakappale oli varsin yksinkertainen ja nopea tehdä. Vasempaan etukappaleeseen tehtiin tekstin mukaan pitsineulosta helmaan ja samalla "nappilistaan", johon ei kuitenkaan nappeja tule, tehtiin etupuolella kaksi viimeistä silmukkaa nurin ja vastaavasti nurjalla kaksi ensimmäistä oikein ja tämä jatkui aina olkapäälle asti kauluksen kavennuksissa. Oikea etukappale tehtiin vasemman peilikuvaksi, poikkeuksena pitsineule, jota ei etukappaleeseen ohjeessa tullut, enkä sitä myöskään tehnyt.


Pitsineule vasemmasta etukappaleesta hieman lähempää. Tuota pitsineuletta oli hankala mielestäni tehdä, koska siihen ei ollut ruutupiirrosta, vaan ohje oli kirjallisessa muodoss.

 
Hihat tein muutoin ohjeen mukaan muuten, mutta jatkoin hihansuussa oikeassa hihassa pitsineuletta kahdesti ohjeen läpi ja vasemmassa tein pitsineuleen vasta kyynärtaipeen kohdalle, josta alkoi hihan levennykset. Oikea hiha kudottiin kahdessa osassa, jotka liitettiin yhteen niin, että nurja kerros tuli näkyviin ja siitä hauska "panta" kyynärtaipeen kohdalle.

Villatakki on vielä höyryttämättä, mutta en malttanut olla kuvaamatta sitä. Hanko lankana oli mukava neuloa, ainoa miinus siinä mielestäni oli se, että lanka on löyhäkierteistä (se kai on oikea termi) ja tuntui, että lanka kierteelle mennessään avautui. Lanka sisältää 50% kierrätyspuuvillaa ja 50% akryyliä, joten se liukui suhteellisen hyvin puikoilla, mikä välillä aiheutti sen, että silmukoita putoili kappaleiden reunoissa. Itselläni käsiala on nurjalla löysähköä, mutta oikealla puolella taas suhteellisen napakkaa.

Villa takki on miellyttävä päällä ja pääsee varmasti käyttöön piankin. Mallina villatakki oli helppo tehdä, joten ehkäpä tulee tehtyä toistekin. Lankaa voisi kokeilla vaihtaa. Alkuperäisessä ohjeessa lankasuosituksena oli Zitron Nimbus- lanka, joka on luomulaatuista merinovillaa, 100 m/ 50g, neuletiheys 12 s ja 20 krs sileää neuletta = 10x10 cm. Puikkosuositus 8 tai käsialan mukaan. Hanko- langassa noin 104m /100g, neuletiheys 13 s ja 18 krs 10x10cm, puikkosuositus 6.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti