lauantai 27. syyskuuta 2014

Kehruu värttinällä- kurssi

Tänä viikonloppuna osallistun esikoisen kanssa Kouvolan kansalaisopiston Kehruu värttinällä kurssille. Tänään oli kurssin ensimmäinen päivä ja pääsimme heti alku höpinöiden jälkeen saimme värttinät ja kampalangat eteemme ja aloitimme työt. Alkuun tuntui, että villa ei veny mihinkään ja se vain pakkautuu isoiksi paakuiksi. Yllättävän nopeasti kehruuseen ja värttinään pääsi sinuiksi ja alkoi jonkinlaista lankaa muodostumaan. Kaksi ja puoli tuntia meni nopeasti ja ruokatauon jälkeen jatkoin uudella innolla. Opettaja oli mukava ja samoin muut ryhmäläiset. Juttua riitti niin langoista kuin maanviljelyksestä ja Grimmin saduista.

Villa on suomenlampaan villaa ja kampavillaa, pehmeää ja pitkäsäikeistä. Villa on luonnonväreissä. Kuvassa värit hieman vääristyvät. Tummanharmaa on oikeasti todella tummaa, melkein hiilen väristä. Edessä vasemmalla on vaaleaa harmaata ja lisäksi tarjolla oli ruskeaa sekä valkoista. Värttinät olivat opettajan itse tekemät.

Oma lankakeräni, painoa 92g, lanka kerrattuna, kaksisäikeisenä. Tämän siis sain aikaiseksi noin neljässä tunnissa. Oikein olen onnellinen omasta saavutuksestani, ensimmäistä kertaa elämässäni lankaa kehräsin.

Antti käytti valkoista, ruskeaa ja harmaata omassa langassaan, painoa kerällä 74g, lanka kertaamatonta, yksi säikeistä. Antti on värttinällä kehruuta saanut opetella koulussa saman opettajan ohjauksessa, joka meille tänään kehruuta opetti. Antin lanka on hauskaa "efektilankaa" kuten opettaja ja muut ryhmäläiset sanoivat, kun pohdittiin omien lankojen ulkonäköä; välillä erittäin ohutta ja tiukka kierteistä, välillä paksumaan ja löysäkierteisempää.

Tästä harmaasta villasta Antti aloitti tekemään oikein paksua "fanttilankaa". Katsotaan jaksaako jatkaa huomenna, vai kiinnostaako enemmän angoran ja muiden villojen sekä kuitujen kehrääminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti